آفت کش ها, قارچ کش ها, محصولات

کاپتان

کاپتان WP 50%

Acute Oral LD50 For Rats = 9000 mg/kg

درجه خطر:  U

بسته بندي: یک کیلوگرمی

معرفی

کاپتان اولین بار با نام تجارى اورتوساید در کشور به ثبت رسیده است. قارچ کش غیر سیستمیک، تماسى، حفاظتى و معالج از گروه فتالیمید می باشد. بطور ترجیحى با گروه سولفیدریل آنزیم ها واکنش داده و فعالیت این آنزیم ها را مختل مى سازد. علاوه بر این مى تواند به گروه آمینو در آنزیم هایى که فاقد گروه سولفیدریل هستند نیز حمله کند. اثر قارچ کشى کاپتان را به ترى کلرومتیل تیو داخل آن نسبت مى دهند که پس از ورود سم به سلول قارچ از فعالیت آنزیم هایى که در متابولیسم فسفر دخالت دارند مانند برخى اکسیدازها، هیدروژنازها و همچنین کوآنزیمA  جلوگیرى مى کند. استفاده از مواد پخش کننده اى که میزان بالایى از مواد خیس کننده را دارند در مورد کاپتان توصیه نمى شود. از آنجا که در محیط هاى قلیایى و حرارت بالا زود تجزیه مى شود لذا نباید آن را با آهک و ترکیبات آهک دار (مثل ترکیب بردو) مخلوط کرد و در زمان مصرف نیز نباید از آب هاى آهکى استفاده نمود. روى درخت هلو و شلیل با احتیاط مصرف شود خطر گیاهسوزى و ریزش برگ دارد، روى درخت زردآلو مصرف نشود.

نکته: از مصرف کاپتان با روغن هاى امولسیون شونده (ولک) ۱۰ روز قبل و پس از مصرف روغن و همچنین اختلاط کاپتان با سموم محتوى روغن ها و هر ماده اى که باعث ورود کاپتان به بافت گیاه مى شود بویژه در روزهاى ابرى خوددارى شود. در دوره طولانى مدت آب و هواى سرد و ابرى و روزهاى ممتد ابرى تا زمانى که درختان چند روز آفتابى و خشک را بگذرانند از مصرف کاپتان خوددارى شود.

میزان و موارد مصرف:

محصولبیماریمیزان مصرف
سیبلكه سیاه سیب۳ کیلوگرم در هزار لیتر آب
درختان میوهپیچیدگی برگ هلو۳ تا ۳/۵ کیلوگرم در هزار لیتر آب
غربالی درختان میوه۳ کیلوگرم در هزار لیتر آب
نخودبوته میری۲ کیلوگرم در هزار لیتر آب
انگورسفیدک دروغی انگور۳ کیلوگرم در هزار لیتر آب
اشجار جنگلی و گیاهان غیر مثمرمرگ گیاهچه۷/۵ تا ۱۰ گرم در مترمربع (بصورت ضد عفونی خاک یا گلدان و بهم زدن خاک با عمق ۱۰ سانتی متر)

علاوه بر محصولات جدول فوق کاپتان  براى کنترل بیماری های موميايي درختان میوه، پژمردگي فوزاريومي عدس، لكه قهوه اي (شكلاتي) باقلا، بيماري لكه برگي آلترناريايي پسته، اسكب انار و سفيدك داخلي چغندرقند نیز مصرف مى شود. (جهت اطلاع از جزئیات موارد اشاره شده به کتاب فهرست آفات، بیمارى ها و علف هاى هرز سازمان حفظ نباتات کشور که ستاره دار (*) مى باشند؛ مراجعه نمایید).

طبق نظر کارشناس گیاه پزشک و بر اساس موازین پیش آگاهى مصرف شود، در غیر اینصورت هرگونه عواقب احتمالی بر عهده مصرف کننده می باشد.

دوره کارنس: فاصله آخرین سمپاشی تا برداشت محصول ۱۰ روز می باشد.